Θεραπεία με …gaming!

 In Το ήξερες ότι...

Οι ασθενείς μετά από εγκεφαλικό είναι πιθανό να χάσουν τις αισθήσεις τους σε κάποιο άκρο τους και να έχουν μειωμένη κινητικότητα η οποία περιορίζει την ικανότητα τους να πραγματοποιήσουν καθημερινές δραστηριότητες όπως να φτιάξουν έναν καφέ ή ένα γεύμα. Η συνηθισμένη θεραπεία αποκατάστασης είναι αρκετά εντατική, χρονοβόρα ενώ μπορεί να είναι άβολη και ακριβή ειδικά για αυτούς που αναγκάζονται να ταξιδέψουν για να πάνε στον θεραπευτή τους.

Μία ομάδα ερευνητών κατάφερε να φτιάξει ένα βιντεοπαιχνίδι, Recovery, Rapids, το οποίο βοηθάει τους ασθενείς να βελτιώσουν την κινητικότητα τους από την άνεση του σπιτιού τους ενώ πραγματοποιούνται συχνά check-up με τον θεραπευτή τους online. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η θεραπεία βασισμένη σε βιντεοπαιχνίδι είχε καλύτερα αποτελέσματα απαιτώντας το ένα πέμπτο των ωρών από ότι αν επέλεγε να κάνει την συνηθισμένη δια ζώσης θεραπεία.

therapy-via-gaming

Κάποιοι ασθενείς ταξιδεύουν από την επαρχία παραπάνω από μία ώρα για να πάνε στην θεραπεία τους 3 ή και 4 φορές την εβδομάδα η οποία μπορεί να διαρκεί έως και 4 ώρες τη φορά. Με την νέα θεραπεία Recovery Rapid το κόστος και ο χρόνος που απαιτείται για την θεραπεία μειώνονται ενώ τα αποτελέσματα βελτιώνονται και ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του. Συγχρόνως ο χρόνος που απαιτείται από τον θεραπευτή που παρακολουθεί τον ασθενή μειώνεται με συνέπεια να έχει περισσότερο χρόνο για να εξυπηρετήσει άλλους ανθρώπους.

Επιπλέον, οι συνηθισμένες μέθοδοι θεραπείες τείνουν να είναι επαναληπτικές και μονότονες. Το Recovery Rapid καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του ανθρώπου μέσα από τις διάφορες προκλήσεις που συναντάει σε ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό περιβάλλον. Ο ασθενής καλείται να ολοκληρώσει κάποιες αποστολές, όπως να κάνει kayak ή να εξερευνήσει έναν χώρο, οι οποίες βοηθούν στην αποκατάσταση τους. Όσο προχωράνε στο παιχνίδι ο θεραπευτής τους κάνει τακτικούς ελέγχους για να μπορεί να προσαρμόσει τις αποστολές του και την δυσκολία τους.

Αν σου άρεσε αυτό που διάβασες, μπορείς να ρίξεις μία ματιά στο blog μας.

Ακολούθησε μας και στα social media για να μην χάνεις κανένα νέο!